Out of office!

Wat zijn out of office replies altijd saai. Gelukkig heb ik ook awesome collega's.

Met bovenstaande ben je uit de brand, onderstaande alleen lezen als je er zelf even tijd voor wilt vrijmaken…… Ik ben gelukkig alweer bijna terug van mijn sabbatical. Dit weekend zat ik te peinzen op mijn strategy-upon-return…..daarom heb ik het volgende bedacht. Als ik terug kom van vakantie twijfel ik altijd wat ik met die 1.000 mailtjes zal doen….. Van onderaf aan beginnen duurt een hele dag. In die dag herleef ik een aantal weken veiling lief en leed, maar daar wilde ik juist aan ontsnappen……zou ik die hele dag ook anders, zinvoller kunnen besteden?

Ik heb de hele mailbox wel eens gewoon weggegooid, maar in een paar gevallen was dat niet handig, declaraties van medewerkers kwijt, huwelijksuitnodiging (en daardoor bruiloft) gemist en twee geweldige job-offers aan mijn neus voorbij zien gaan. Nog steeds gedurfd maar als iets voorzichtigere optie heb ik alle 1.000 mails ook wel eens ongelezen in een mapje “vakantie” gezet. Ik stond vervolgens op en ging het gesprek aan met allen die mij dierbaar zijn op het werk. Mooi resultaat was dat ik in 1 ochtend weer helemaal bijgepraat was. Van alles een update gekregen, bijgewerkte memo-versies ontvangen, ruzies van een week geleden waren inmiddels al gepromoveerd tot leuke anekdotes en toevallige ontmoetingen in de gang leverde ook weer bruikbare informatie op. Met een glimlach ging ik die eerste dag weer naar huis.

Weet je, ik denk dat ik dat deze zomer weer ga doen. Om je wat houvast te bieden, je hebt mij tenslotte niet voor niets een belangrijke mail gestuurd, wil ik je het volgende meegeven:

1) je mailtje wordt tussen nu en 8 augustus dus zeker niet gelezen. Ik probeer zoveel mogelijk off-line te zijn, of dat tenminste zo te doen voorkomen. Mijn kinderen moeten het, tot hun eigen afschuw, ook zonder Hyves, Facebook, Messenger, e-Buddy en iChat stellen en in afkickkringen is het zijn van een rolmodel essentieel onderdeel van het afkicken. Ik heb uiteraard gewoon toegang tot mijn mail via de BlackBerry maar die gebruik ik alleen om mijn kinderen te lokaliseren op de camping, om via de GPS weer wandelend terug te komen in de bewoonde wereld en om gebeld te worden door mijn moeder.

2) als ik terugkom weet je nu dat ik de gestuurde mails niet heb gelezen en ook niet zomaar zal lezen. Heb dus geen verwachtingen dat het vanzelf goed komt en bedenk dat ik geen schuldgevoel heb dat ik nog niet heb gereageerd op je mail van een paar weken geleden. Wil je zeker zijn dat ik toch actie onderneem heb je een tweetal opties:

  • a) stuur de mail op maandag 8 augustus, die zie ik dan vanzelf in mijn lege inbox
  • b) bel me even om te vragen hoe mijn vakantie was, praat me bij en eventueel spreken we af wanneer ik reageer op je mail. Je kunt dan gelijk de update nog even toesturen.

3) bedenk in ieder geval dat de situatie in je zojuist gestuurde belangrijke mail er over een aantal dagen/weken weer heel anders uit kan zien. Dat feit maakt het doorworstelen van vakantiemail alleen daarom al tijdsverslindend en in veel gevallen nutteloos. Het probleem is namelijk al opgelost, mijn actie is niet meer nodig en we kunnen het in plaats daarvan over nieuwe uitdagingen en/of leuks hebben. Nogmaals, bedankt voor je e-mail en een fijne zomer toegewenst!

 

Heerlijk.

2 thoughts on “Out of office!

  1. PSvD says:

    Zou toch wel weer aardig zijn je weblog te herstarten! Was toch leuk ‘vroeger’ toen je nog onbedorven was! ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>